Hur utvecklades recepten
De publicerade recepten är ett resultat av ett långvarigt utvecklingsarbete, vilket gjordes som en
del av projektet ”Ilmastokestävyys keittiössä – ruokakulttuurin murroksen arkiset
mahdollisuudet” (”Klimathållbarhet i köket – vardagliga möjligheter i en föränderlig matkultur”)
vid Helsingfors Universitet under åren 2018 och 2019. Lilli Munck, som utvecklade recepten
stöddes av en arbetsgrupp. Till arbetsgruppen hörde bla. Pirjo Apell, som koordinerade Lilli
Mucks och arbetsgruppens arbete, och Lotta Pelkonen, en legitimerad näringsterapeut som är
specialist på vegansk diet. Lotta Pelkonen kontrollerade också att recepten uppfyllde
näringsrekommendationerna. Miljövetare Miia Herzon, som beräknade klimatavtrycket för
recepten, hörde också till arbetsgruppen.
Våren 2019 utfördes arbetet med att utveckla recepten i samråd med olika mattjänster. Det
visade sig vara viktigt att samarbeta med storkök på olika håll av Finland och med personal- och
studentrestauranger för att överkomma olika svårigheter i utvecklingen av receptsamlingen,
samt för att försäkra att recepten fungerar för mattjänster av olika storlek.
För varje recept har klimatpåverkan beräknats för den rekommenderade
portionssammansättningen. Beräkningarna bygger på en litteraturkartläggning och de omfattar
klimatavtrycket för huvudrätten och eventuella tillägg. Maträtterna, som tillretts med recepten är
näringsmässigt fullödiga och uppfyller näringsrekommendationerna.
Projektet Klimatsmart vegemat, inom vilket de 30 klimatsmarta och veganska recepten
utvecklades, genomfördes under åren 2018-2022 vid Helsingfors Universitet och det
finansierades av Konestiftelsen. I slutet av år 2022 flyttade ansvaret för kampanjen Klimatsmart
vegemat till Jordens vänner i Finland rf och till kampanjen Veganutmaningen.